O nee, rupsen!

O jee, rupsen in mijn broccoli. Ik weet zeker dat van de vier, twee zullen overleven. Van de andere twee durf ik niet met garantie te zeggen, ik hoop het van wel. Maar hoe is het mogelijk dat ik rupsen op mijn balkon heb? Hoe komen ze daar?

Ontdekking
Ik was bezig planten water te geven en toen zag dat de bladeren van de broccoli er raar uitzag. Langzaam viel het kwartje en keek wat dichterbij. Mooie rupsen maar niet leuk

rups broccoli

en aardig van ze dat ze aan mijn broccolibladeren heerlijk zaten te eten. Op elk plant zat er één. Wat nu?

Actie
 Ik knipte de bladeren af waar ze zich aan goed deden, stelletjes vreetzakken! Die legde ik in een zak van oude aarde. Ja, ik moet nog die zak opruimen. Ze leven nog en genieten van het groen in die zak. Ik heb het hart niet om ze te doden, want wie weet wat voor mooie vlinders ze straks worden. En ik kan ook niet zomaar over mijn balkon gooien, ik denk niet dat mijn benedenburen blij mee zullen zijn.
Ik kijk nu elke ochtend en avond of ik die vreetzakken weer zie, zodat ik op tijd erbij ben.

Vraagtekens
Hoe is het mogelijk dat ik rupsen heb op mijn balkon? Waar komen ze vandaan? Gewoon uit de lucht vallen? En moet ik ze doodmaken of ergens anders neerzetten? Voel vrij om mijn vragen te beantwoorden.

Groetjes,
Paulien

Advertenties

4 gedachtes over “O nee, rupsen!

 1. Hallo Paulien, vlinders zetten eitjes af op de achterkant van de (kool)bladeren. Af en toe de onderkant van de koolplanten nalopen en dan zie je de eitjes zitten. Hele kleine witte of gele puntjes, je veegt ze zo met je vinger er af. Dan worden het geen rupsen.
  Succes! Stien

  Liked by 2 people

 2. Ja rupsen worden inderdaad mooie vlinders maar je wilt natuurlijk niet dat ze je kolen opeten. Zal wel de rups van de witjes zijn, ja die vliegen overal natuurlijk en dan zo’n smakelijk hapje konden ze niet weerstaan.

  Like

 3. Eigenlijk weet ik niet goed wat je met rupsen moet, als je je broccoli wilt behouden. Wat ik wel weet is dat in Rotterdam op de nieuwe binnenweg Stek zit (https://www.stekrotterdam.nl/) een winkel en website waar je volgens mij ook vragen kunt stellen. Zij werken met natuurlijke verdelgers, dat weet ik omdat ik er een keer een workshop heb gedaan. Misschien kunnen hun je verder helpen.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.