Boek ‘de geschiedenis van de bijen’ van Maja Lunde

Afgelopen week heb ik het boek ‘de geschiedenis van de bijen’ van Maja Lunde gelezen. En aangezien mijn blog over moestuin gaat, vind ik het wel toepasselijk om over dit boek wat te schrijven.

Iedereen weet dat het niet goed gaat met de wilde bijen. Nu worden hier en daar acties ondernomen om ze te beschermen, hun volk weer te laten groeien. Daarom was ik ook nieuwsgierig naar dit boek.

Waar gaat het boek over?
Het boek speelt af in drie tijdsperiodes.
Engeland, 1852, hoofdrolspeler is William. Hij was depressief en bleef dag en nacht in bed liggen. Tot op een dag hij een boek las dat hij van zijn zoon kreeg. Hij ging uiteindelijk op zoek naar wat de juiste bijenkorf is en dat ontwikkelen. Deed hij dat om voor bijen te zorgen of juist omdat hij roem en eer wilde voor zijn familie?

De Verenigende Staten, 2007, George is de hoofdrolspeler in deze tijdsperiode. Hij is een imker die steeds moeilijker krijgt door de grote bijensterfte. Hoe kan hij het overleven als er geen bijen meer zijn? Hoe gaat hij er mee om?

China, 2098, hoofdrolspeler is Tao. Bijen zijn uitgestorven. Dus ze moeten alle fruitbomen handmatig bestuiven en dat is het werk van Tao. Haar wens is dat haar zoon dit werk niet hoeft te doen en wil dat hij een opleiding gaat doen. Maar dan gebeurt er wat waardoor het toekomst van haar gezin geheel veranderd.

Wat vond ik ervan?
Ik vond het een mooi intrigerend boek. In het begin moest ik even wennen, dat het afgewisseld werd tussen de drie tijdsperiodes. Maar algauw raakte ik aan gewend.

De grote overeenkomsten tussen George en William waren de moeizame relaties met hun zonen. Hoe breng je liefde voor iets over aan je zoon, die heel wat anders wil gaan doen. Gaandeweg begon ik wel te vermoeden dat er meer overeenkomsten waren tussen die twee. Maar ik vroeg mij wel af, waar past Tao hierin? Veel later werd dat duidelijk.

Het idee dat wij ooit in de toekomst misschien alles handmatig moeten gaan bestuiven is beangstigend. Dat wij de natuur zo hebben verknald dat het niet anders kan dan op die manier doen. Dat bepaalde fruitsoorten en dergelijke niet meer te betalen zullen zijn. Dat wij de natuur op alle fronten hebben verknald doordat wij gewoonweg niets aan hebben gedaan of veel te laat.

Zoals ik al zei, ik vond het een mooi boek en kon het niet wegleggen. Ik wilde weten wat met de zoon van Tao was gebeurd en wat de connectie was tussen die drie.

Wat doet mijn stad en ik eraan?
Afgelopen week las ik in ‘De Goudse Post’ dat je een kans kan maken op bijenhotel. Daarnaast is Gouda blijkbaar erkend als officieel BIJ-vriendelijke gemeente. Altijd mooi om dat te lezen.
Ik ga sowieso een heel pot planten met allerlei dingen die geschikt zijn voor de bijen. Helaas komen ze niet heel gauw bij mijn balkon maar toch ik het doen. Maar ja, alle beetjes helpen.

Wat doen jullie om bijen te helpen?
En hebben jullie nog leuke leestips, dat gerelateerd is met de natuur of dergelijke?

Advertenties

5 gedachtes over “Boek ‘de geschiedenis van de bijen’ van Maja Lunde

  1. Het is de moeite waard hoor die bijenplanten. Ik heb eens gewoond tegenover een gebouw met een plat dak, daar stonden de hele zomer bijenkasten op. De bijen vlogen hoofdzakelijk op de lindebomen, maar het kan dus wel, middenin de stad. Succes! Stien

    Liked by 1 persoon

  2. Ik heb zo’n klein bijenhuisje voor mijn verjaardag gekregen. Maar er is nog geen insect ingekomen. Ik doe iets niet goed. Terwijl er toch genoeg mijn tuin binnenkomen en zich vestigen op vlinderstruiken etc.
    Zijn er tips?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.